Modern Balık Pazarı ve Müze Köprü 1 Temmuz Cuma günü saat 18.00’de Örnek Mahallesi’nde açılıyor. Açılışın Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’na denk getirilmesi düşünülmüş, isabetli olduğu kadar anlamlı bir karar.
Denizcilik ve Kabotaj Bayramı, her yıl 1 Temmuz tarihinde kutlanan bir milli bayramdır. Kabotaj bir ülkenin kendi karasularında ve kendi limanları arasında gemi işletme ve her türlü liman hizmetlerini kendi kontrolünde bulundurma hakkıdır. Bu uğurda şehit olan tüm denizcilerimize Allah’tan rahmet diliyorum. Manavgat Belediye Başkanı Şükrü Sözen’in yıllardır hayalini kurduğu projenin yapım aşaması bayağı sancılı geçti. Sorunların aşılması için çok mücadele verildi ve nihayet mutlu sona ulaşıldı.
Sözen’in hayaliydi
Sözen 2009 yılında belediye başkanlığı koltuğuna oturduğunda önünde iki büyük sorun buldu. Kentin estetiği açısından çirkin görüntü sergileyen eski otogar içindeki balık hali ile Rauf Denktaş Köprüsü üzerindeki ve etrafındaki salaş yapılar.
MHP’li Belediye Başkanı Zeynel Şenol tarafından özel bir şirkete “yap-işlet devret” modeliyle verilen her iki yerin sözleşme sürelerine daha uzun yıllar olması Sözen’in elini kolunu bağlayan en önemli unsurların başında geliyordu.
Ama Sözen kararlıydı, kısa sürede bu sorunu çözmek için planlar yaptı. Bir duvar ustası gibi hangi tuğlayı hangi zamanda yerine koyacağının hesabını yaptı. Bütçede para olmamasına rağmen üstelik sözleşme süresine 3-4 yıl gibi bir süre varken yüklenici özel şirketle anlaşarak eski otogar içindeki işletmelerin tahliyesini sağladı. Tahliyeler sırasında kimselere haksızlık yapılmadı. Yasanın gereklilikleri yerine getirildi ve mağdur yaratılmadı.
İşletici firma çok zorluk çıkardı
Eski otogar içindeki balık hali böylelikle ait olduğu ilk yere geri taşınmış oldu. Birinci aşama tamamlanmış sıra ikinci aşamaya gelmişti. Ancak Rauf Denktaş Köprüsünü işleten firma belediyenin önerilerine hiç yanaşmıyor ve zorluk çıkarıyordu. İşletici firmanın sözleşmesinin bitmesi mecburen beklendi. Özel şirketin sözleşme süresi bittiğinde de alanı boşaltmadı. Sanırım iki kez yürütmeyi durdurma kararı aldırarak zaman kazandı. İşletici firma ile kiracıları arasında yaşanan gerginlikleri anlatmaya hiç gerek duymuyorum. Zaten Manavgat’ta sıkça konuşuldu.
Ancak işletici firmanın biraz daha fazla kira geliri elde etme arzusu yer yer kiracılarla belediyeyi karşı karşıya getirdi. Fakat belediye haklı olduğu davasında kimseleri incitmeden, tam da bir sosyal belediyecilik örneği göstererek ve mevcut işletmecilere bazı sözler vererek sorunun büyümesini önledi.
Ailelerin uğrak yeri
Rauf Denktaş Köprüsü (Müze Köprü) bugün Manavgatlının ailece oturabileceği, seyir keyfi veren mükemmel bir görüntüye sahip oldu. Artık aileler, gecenin geç vakitlerine kadar ailecek orada oturum içeceklerini huzur içinde yudumlayabiliyor.
Modern Balık Pazarı ise protip projesi, estetiği ile ; “Ben Manavgat’a yakıştım’ diyor. İşletmecilerin birçoğu ile konuştum, herkes mutlu ve memnun. Belediye ekonomik olarak da bu insanları zorlamamış. Belediye, projeyi önlerine koymuş ve yap-işlet-devret modeliyle 8 yıllığına bu insanları işyeri sahibi yapmış.
Tekelci değil, çoğulculuk gözetildi
Manavgat Belediyesi bir bakıma kendi tapulu alanına yasal yükümlülükleri yerine getirme şartıyla hissedar etmiş. Hem Manavgat Belediyesi kazanmış hem de yüzlerce insana emekleri karşılığı kazanabilecekleri iş alanları yaratılmış. Tekelleşmeye gidilmemiş, çoğulculuğa dikkat edilmiş.
Sözen’e teşekkür ettiler
İşletmecilerin tümü yansız ve tarafsız yasalar ölçeğinde yapılan bu paylaşımdan dolayı Manavgat Belediye Başkanına müteşekkir olduklarını dile getirdiler.
Manavgat’ın cazibe merkezlerine ihtiyacı vardı, Müze Köprü ile Modern Balık Pazarı en azından şimdilik bu açığı kapatmış oldu.
Emeği geçenler var olsun…