Yerel Seçime Doğru Siyasi Partiler

0

AK Parti ve CHP’de Manavgat belediye başkan adaylığı için ismi geçenleri kısaca analiz etmiştik. Merkezde yer alan iki ana partinin dışında Türkiye’nin dördüncü büyük partisi İYİ Parti’nin yanı sıra Saadet, DEVA, BBP ve Demokrat Parti’nin yereldeki başkan adaylarına kısaca değineceğiz.

Genel merkezlerdeki yerel seçim ittifakların ne yöne doğru evrileceği belirsizliğini korurken, ilçe teşkilatlarının yaptıkları çalışmaları da bir ön hazırlık olarak değerlendirmek mümkündür.

Cumhur İttifakını oluşturan partilerde bu sorun yaşanmazken, Millet İttifakı partilerde paylaşım pazarlıkları son hızıyla devam ediyor. İYİ Parti’nin dört büyükşehri istemesi CHP’nin de buna yeşil ışık yakması yerel seçim dengelerini her an değiştirebilir.

İlçe teşkilatlarının işi zor

Yerelden merkeze doğru şekillendirilemeyen siyaset anlayışı en çok ilçe teşkilatlarını zorluyor. İlçe teşkilat yöneticileri, bu nedenle yerelde etkin bir politika yürütemiyor, genel merkezden gelen talimatlar nedeniyle de hantallaşıyor ve ağırlıklarını ortaya koyamıyor.

Böyle kaotik ortamda girilecek bir yerel seçimde ipi göğüslemenin oldukça zor olduğu gerçeklik olarak karşımızda duruyor.

Manavgat belediye başkan adaylarını bu bağlamda analiz ettiğimiz bilinmelidir. Entelektüel tartışma yapacak birikimleri olmayanların sığındığı kişisel karalamalardan uzak, rasyonel, var olanı kamuoyuyla paylaşmaktır amacımız.

                                                         İYİ Parti

İYİ Parti kurmaylarının kafası karışık ve aynı zamanda kızgınlar. Kılıçdaroğlu’nun ZP lideri Ümit Özdağ ile yaptığı gizli anlaşmanın basına yansımasıyla ipler iyicene gerildi. Bu durumun yerel seçim ittifakına darbe vuracağı kesin.  İyi Parti cumhurbaşkanlığı seçiminde sonra yer seçime her il ve ilçede kendi adaylarıyla girecekleri açıklamasını sıklıkla yapmıştı. Hala aynı görüşü savunduklarını bazı açıklamalardan anlayabiliyoruz. Ama siyasette ideoloji ve söylemlerden öte ‘Kazanmanın’ ön plana çıktığını da biliyoruz.

Kadın Doğum Uzmanı Dr. Hüseyin Ziyaettin’in belediye başkan adaylığı için zemin yoklaması yaptığı biliniyor. Parti’de siyaset akademi başkanlığı görevini de yürüten Hüseyin Ziyaettin destek turlarına devam ediyor. Ziyaettin’in geleceği genel merkezin alacağı kararlar doğrultusunda şekillenecek.  Ancak şu da bilinmelidir ki ilçemizde uzun yıllardır doktorluk yapan Hüseyin Ziyaettin’in kadın seçmenler üzerinde ciddi bir potansiyeli var. Ama Manavgat’ın feodal yapısında bu özelliklerin hiçbir öneminin olmadığı geçmiş yerel seçimler açıkça göstermiştir.

                                                Saadet Partisi (SP)

Saadet, Gelecek Partisi ile kurduğu ittifak sonrasında yerel seçimlere farklı bir açıdan bakmaya başladı. Hangi koşullarda olursa olsun kendi adaylarıyla seçime girme kararlılığını ortaya koyuyor. Daha önceki bir yazımda da belirttiğim gibi; adaylarını bir sır gibi saklıyor. Belki de aday isimlerinin yıpratılmasını önlemek için böyle bir taktik geliştirmiş olabilirler. Saadet Partisi tarihinden gelen yerel seçim deneyimi ve birikimiyle, ideolojik parti kimliğini de ortaya koyarak, yerel seçime asılacak gibi bir görüntü sergiliyor.

                                            Büyük Birlik Partisi (BBP)

BBP’nin Manavgat’ta teşkilatı yok, ayrıca binası da yok. Cumhur İttifakı’nın en küçük partisi olmasının avantajlarını lehine çevirmeye çalışıyor. Genel Merkez’in il ve ilçelerde kendi adaylarıyla seçime girme talimatı verildiği söyleniyor ama bu mümkün görünmüyor.  Yerel seçimde Cumhur İttifakıyla birlikte hareket edecek olan BBP, belki verilecek bir meclis üyeliği koltuğu için mücadele edecek. Ancak Genel Başkan Mustafa Destici’nin özellikle ‘Karma Eğitim’ ile ilgili yaptığı açıklamalarında Manavgat halkını rahatsız ettiği de unutulmamalı. Manavgat halkı laiklik karşıtı düşüncelere prim vermez. Bunun sonucu yerel seçim sandığına yansıyacaktır.

                                                      DEVA Partisi

Manavgat’ta Deva Partisi’nin ilçe binası var ama 3 kişiyi geçmeyen yönetim kadrosu dışında kimsecikleri yok. Örgütsüz yapıların, genel merkezlerin kararı ne olursa olsun yerelde kazanacak adayın etrafında dolandıkları sıkça görülmüştür. BBP için söylediğimiz aynen DEVA için de geçerlidir. Bir meclis üyeliği koltuğu kaparlarsa kendilerini başarılı sayacaklardır. Ama bu da çok zor bir olasılık olarak karşımızda duruyor.

                                             Demokrat Parti (DP)

Millet İttifakı’nın en mağdur edilen partisi. Teşkilatları bu durumu hala kabullenmiş değil.  DP Manavgat ilçe teşkilatı Cumhurbaşkanlığı seçiminde ittifakın en çalışkan teşkilatı görüntüsü verdi. Yerel seçimde bunu nasıl kullanırlar, şu an bilemiyoruz. Çünkü sessizliklerini şimdilik koruyorlar. Ancak bazı partilerin;  “yerelde ortak hareket edelim” teklifiyle DP’yi ziyaret ettikleri de bize ulaşan kulis bilgileri arasında.

Yeşil Sol ve diğer sol partileri masaya yatırmanın çok da fazla bir anlamı yok. Kendi adaylarını çıkarmadıkları sürece, gidecekleri yön bellidir. Sağ partilere oy vermezler.

Yerel seçime daha 8 ay var. Bugün yazdıklarımız yarın anlamsız kalabilir, dengeler her an birilerin lehine değişebilir.