“AKP, ülkeyi ucuz turizm pazarına çevirdi”

0

Otellerin bankalara 134 milyar lira borcu var; ödeyemezlerse, Körfez sermayesiyle el değiştirebilir?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP ) Antalya Milletvekili ve Meclis Plan Bütçe Komisyonu Üyesi Çetin Osman Budak, 20 yıldır iktidarda olan AK Parti iktidarı, başta dış politika olmak üzere ekonomik olarak yüksek oranda döviz girdisi beklediği turizm sektöründe yapmış olduğu yanlış politikalar yüzünden ülkeyi, günlüğü 20-30 Avro’ya oda satılan ucuz turizm pazarı haline getirdiğini söyledi.

Birçok otel kredisini ödeyemiyor

Antalya’da son 35 yıl içinde deniz, kum ve güneş turizmi konseptinde Kaş ilçesinden Gazipaşa ilçesine kadar 80 milyar dolarlık konaklamada yatırım olduğuna dikkat çeken Milletvekili Çetin Osman Budak, “Turizm sektörünün bankalara 134 milyar lira borcu var.700 bin yatak kapasiteli Antalya’da dünya standartlarında 423 beş yıldızlı otel var. Pandemi döneminde devlet desteği olmadığı için otelciler çarklarını döndürmek ve ayakta kalabilmek için bankalardan faiz oranı AB ülkelerine oranla yüksek oranlı kredi çektiler. Birçoğu kredisini ödeyemediği için otellerini satmak zorunda kaldı. Şayet iktidar, turizm sektörünün sorunlarını çözemezse Antalya bölgesinde 80 milyar dolarlık turizm yatırımları Körfez sermayesinden gelen para ile yok pahasına satılarak el değiştirebilir. Otel sahibi Dubaili, Katarlı, Abudabili, Bahreyn’den ve Birleşik Arap Emirlikleri ( BAE)’den biri olunca otelleri istedikleri turistle doldurur. Böylece Ege ve Akdeniz Bölgesinde 45 yıl içerisinde oluşan Alman, İngiliz ve Avrupalı turist konaklama birikimi yok olur.” dedi.

Rus ve Ukraynalı, Polonyalı ve Bağımsız Devletler Topluluğu ( BDT) ülkeleri ağırlayan otellerin tesislerini açmadığının altını çizen Budak şunları söyledi:

” Bir ülkede yargı bağımsızlığı, adil yargılama, hukukun üstünlüğünü, evrensel hukuk normları ifade, düşünce, inanç ve basın özgürlüğü yoksa başta Almanya, İngiltere ve Avrupa ülkelerinden nitelikli, para harcama potansiyeli yüksek turistin gelmesini beklemek hayal olur.”

Abdurrahman Büyükkeskin/Antalya